Bergens Tidende 21.01.2019 av Renate S. Handal

Denne utstillingen viser hvorfor flyktninger angår oss alle

Hva får du når du legger sammen en gassmaske, en hjelm, tre sekker med ulltepper og 30 feltsenger?

Skjermbilde 2020-02-03 kl. 17.42.37.png

Kunstanmeldelse Bergens Tidende Kunstanmeldelse Bergens Tidende 21.jan. 2019 18:40 RENATE SYNNES HANDAL 21.jan. 2019 18:40

RENATE SYNNES HANDAL                  

1  2  3 4 5 hjerter

«Det hvite toget»
Bjørg Taranger, Installasjon med video og objekter, Kunstgarasjen, 11.01-03.02.19

Ved hjelp av lånte  objekter, ordnet etter det som må kunne berømmes for å være en veldig velutviklet romlig sans, har kunstner Bjørg Taranger skapt et behagelig rom. Det er godt fylt opp, og organisert på en måte som fremstår som både leken og logisk. Her inne er det er lett å finne seg en plass for å sette seg ned og reflektere.

Vi får lov å ta på,  sitte på, gå på – utstillingen legger til rette for en taktil opplevelse som er lett å sette pris på innenfor den hvite kubens fire vegger. Jeg setter meg ned ved en av de tre tøyposene. De tilhører Sivilforsvarets Redningslag, og ifølge trykket på overflaten inneholder de tolv ulltepper hver.

Posene er  brukte og slitte, med flekker som kanskje en gang var blod. Hvor har de vært? Hva har de opplevd? Alle objektene her inne bærer på ubehagelige historier, men hva skjer med disse historiene når de plasseres i gallerirommet og løftes frem som kunst?

Mens jeg sitter  her fortapt i egne tanker, kommer kurator en tur innom. Jeg må bare forsyne meg av tepper og liggeunderlag, sier hun blidt før hun forlater rommet igjen. Men teppene er fanget inne i tøyposene, snurpet igjen med tråd og belter. Haugen med liggeunderlag er stripset godt fast i europallen de er stablet på.

Jeg vet med andre  ord at jeg får lov, men det jeg får lov til er gjort utilgjengelig. Kanskje litt som hjelpen som loves flyktningene i Europa? Den finnes, men er kanskje litt utenfor rekkevidde.

BT_2019_kritikk_videostill.png

Det er mest av alt  det ene videoverket,  «ARTIKKEL 19»,  som styrer tankene mine i denne retningen. To projiserte flater viser to helikoptre som flyr og flyr i en endeløs loop over en lys turkis og hvitflekkete bakgrunnsflate. Bakgrunnen viser seg å være et hav av mennesker i protesttog. De er stilisert til det punkt at de ikke er umiddelbart gjenkjennelig. Ved første blikk tok øynene mine feil og trodde det var en blomstereng helikoptrene fløy over.

Lyden fra videoen  fyller rommet og blandes ut i lange akustiske lydbølger. Den er ubehagelig og kan nesten minne om barneskrik, blandet med politiske taler og droner – kanskje er det nettopp det den er? Tempoet er sakte, sakte og blir som et abstrakt brøl rettet mot hjelpen som kommer så sent frem.

Med dette retter  installasjonen et blikk til situasjonen vi står overfor (spesielt i Europa), og vekker spørsmål om moral og medmenneskelighet.
Kunstneren har skapt et trygt og avskjermet rom, som ser ut til å kritisere en holdning om at problemene finnes «der ute». Hvem skal egentlig ta ansvar? Angår det oss?

Derfor er det også  så treffende at tittelverket  «Det Hvite Toget»  vises på de store vindusflatene til Kunstgarasjen. På en lavmælt måte durer togene forbi og skubber med det tematikken ut i offentligheten. For flukten angår oss alle; vi må ta stilling til hvordan vi føler og hvor vi ser fra. Nå.

 

Kunstkritikk.no 21.10.2009 HC Gilje, Bjørg Taranger, Nathan Coley Gallerirunde, Bergen av Susanne Christensen

 
Videoinstallasjon. Foto: Susanne Christensen Bjørg Taranger, fra utstillingen Urban Mosaikk, Galleri Gathe 2009.

Videoinstallasjon. Foto: Susanne Christensen
Bjørg Taranger, fra utstillingen Urban Mosaikk, Galleri Gathe 2009

.

HC Gilje, Bjørg Taranger, Nathan Coley

Av Susanne Christensen - utdrag fra kunstkritikk.no

- ´Men velbehaget kan ikke vare ved, og det gør det sandelig heller ikke, for jeg slås af øjeblikkelig krisestemning så snart jeg sætter foden inden for på Galleri Gathe. «No exit» står spraymalet med sort på en angstgrøn væg. Jeg sætter mig definitivt på den forkerte stol, jeg bilder mig ind at jeg er tilskuer, men projektoren er vendt imod mig, og det hvide, flimrende lys trænger sig migrænefremkaldende på. Alle rimelige sociale strategier truer med at kortslutte, men jeg skimter en tredje position, en stol som står ude til siden, og herfra har jeg overblik over den fælde jeg netop gik i: Her kan jeg se på tilskueren, og se at hun indgår i et kunstværk, med mønstre krybende over huden.

Da jeg er mere rolig kan jeg endelig rette opmærksomheden indad i rummet hvor utallige uddaterede fjernsynsapparater står opstablet og giver en brummende, hvid støj fra sig og en umiskendelig lugt af lo-fi teknologi. Bjørg Tarangers værker fremviser en blanding af let diktatoriske vejskiltagtige røde cirkelmønstre (gestik) og mere diffuse, kalejdoskopiske mønstre (tekstur) i bevægelse. Mønstrene – lad os bare kalde dem urbane mosaikker – ser umiddelbart abstrakte ud, men består ved nærmere eftersyn af byrum og menneskemængder, en slags omskrivninger af byen som både rydder op i kaos og forstærker det: Der er noget dehumaniserende i den æstetiske organisering af menneskemyldret, et ubehag vækkes. Den magt jeg tildeles (jeg overskuer byen gennem utallige overvågningskameraer) er det døde øjes magt: I er mennesker, men for mig er I bare dekorative mønstre.-´


Susanne Christensen.



 

www.omkonst.com: 23.07.2009. Från fyra håll "Nordiskt sommarljus", Konsthallen i Hishult. Text: Thomas Lissing

Från fyra håll "Nordiskt sommarljus", Konsthallen i Hishult, 4/7 – 16/8 2009 Text: Thomas Lissing

Skjermbilde 2020-02-03 kl. 18.38.48.png

Nordiskt sommarljus kallas utställningen på konsthallen i Hishult, där fyra nordiska konstnärer bjudits in över sommaren. Av namnet skulle man lätt kunna förvänta sig ett befästande av det skandinaviskt blonda och naturnära måleriet, men icke. Fyra helt olika uttryck samsas i utställningen, kanske med en nordisk signatur men knappast typiska för dessa länder. Och med undantag för en så lyser även ljuset med sin frånvaro.

Kvartetten består av svenska Kristina Jansson, finska Tuula Lehtinen, norska Björg Taranger och danska Merete Barker. Den sistnämnda står för de mörkaste inslagen med sina akrylmålningar i mestadels svart och rött. Tunna lager av färg, nästan som akvarell, men med ett massivt mörker i temat "Visions of Earth". Ingen rolig framtidsbild om man får tro Barker, som frossar i svarta stenöknar, våldsamma vulkanutbrott och sotiga himlar. Det är tungt och samtidigt drabbande tufft. Hon utgör därmed en absolut kontrast till lättheten i Lehtinens blomsterprydda verk. Hon säger sig vilja utmana manligt kontra kvinnligt, men här verkar bara det senare få komma till tals. Ett helt rum med blomsterprydda kuddar och högklackade skor på väggarna, vad sägs om det? Jag gillar det, det är roligt gjort med materialval som överraskar och det är sockersött överdekorerat på gränsen till kitsch. Men med bara kvinnliga attribut som pärlhalsband, läppstiftsmärken, blommor och spetsunderkläder blir det snart lite för mycket av det goda. Lite lägre profil håller svenska Kristina Jansson med sina spegelmålningar av verkliga miljöer.
Norska Björg Taranger sticker av i gänget med sina videoverk. De är mycket små och visar kalejdoskopiska effekter av korta bildsekvenser, med lika korta ljudmattor av mekaniskt slammer och brus. Effekten blir närmast hypnotiskt, med sin repetitiva minimalism.

Kul är att konsthallen i Hishult har så höga ambitioner och att verksamheten hela tiden växer. Så har till exempel flera nya verk tillkommit i skulpturparken, bland annat Eva Bengtssons stora och frodiga keramikskulpturer. Hon ställer även ut mer småskaligt i värdshuset; missa inte det! Ett annat intressant grepp är att konsten börjat sprida sig ut i samhället, just nu till kyrkan på andra sidan vägen. Konstnären Carl Magnus enigmatiska skulpturer i till synes enkla former står på parad utanför kyrkogården. Med sitt stillsamma uttryck och nya formspråk för de en intressant dialog med diabas-obelisker och andra gamla gravvårdar på andra sidan muren. Ett spännande initiativ som troligen kommer att utökas till nästa år.

Hishult 2009-07-23 © Thomas Lissing

Kretiva rum på Hishult HD 18.7.2009 SWE

Extract from review by Sören Sommelius HD 18.7.2009

- "Norska Björg Taranger visar filmer i (alltför) små ”digitala fotoramar”,
synkade med musik och maskinljud. Jag ser gitter och raster i föränderliga former,
men också stadens informerande symboler."

 

 soren.sommelius@hd.se042-489 90 45

Jomfru Maria på café, Bergens Tidende 9.8.2001 Sissel Hamre Dagsland & BA 09.08.01 Ann Kristin Frøysand - Åpner kunstkafé -

Jomfru Maria på café, Bergens Tidende 9.8.2001 Sissel Hamre Dagsland

Jomfru Maria på café


BA 09.08.01 Ann Kristin Frøysand - Åpner kunstkafé -

I dag åpner café maria på Hordaland Kunstsenter. Selv kakene er kunst,og koppene har et budskap. Billedkunstner Bjørg Taranger har laget kafeen sammen med keramikker Anne Lise Karlsen som et bidrag på utstillingen til kunstnerne fra C.Sundtsgate 55. Kunstprosjektet har jomfu Maria som tema. Ordene på koppene er knyttet til jomfru Maria. Mens den konstraterende svarte sirkelen på bl.a skåler og lysestaker er symbolet for melankoli. Selv kakene taes inn i kunsten gjennom symbolsk glasur.
De har invitert professor I kunsthistorie Gunnar Danbolt,forfatter Marianne Solberg og billedkunstner Sissel Lillebostsd til cafésnakk om mariamyten 15.august.


Bergens Tidende 15.08.01 - Jomfru Maria på café -

Café Maria, Hordaland Kunstsenters lille kafé som denne uken blir drevet av kunstnerne Anne Lise Karlsen og Bjørg Taranger, serverer kaffen i kopper med positive ord knyttet til jomfru Maria. I dag på Maria Himmelfartsdag inviterer de til cafésnakk om Mariamyten og dens aktualitet i dag. Professor i kunsthistorie Gunnar Danbolt, forfatter Marianne Solberg og billedkunstner Sissel Lillebostad som alle har vært opptatt av Mariadyrkelsen, er spesielt inviterte gjester.

Kveldens happening begynner kl.18.00

Helsingin Sanomat May 20th 2000 FIN

Skjermbilde 2020-02-05 kl. 16.09.56.png
HelsinkiSanomat_detail



 

KAUPUNKILAISTA SIELUA ETSIMÃSSÃ Helsingin Sanomat May 20th 2000 by Anu Uimonen

Extract from review on ArtGenda2000, Bienniale in Helsinki by Anu Uimonen. 

"In the dark halls of the warehouse we are offered different strange environments. It ranges from Szcecins to images of the city of Malmö. But the most touching installation we find at Gallery Jangva were Bjørg Taranger, Mona Eckhoff Sørmo & Ellen Solberg from Bergen has created a video triptych with some very thought through themes which touches the identity of the modern urban being, vulnerability, the agony of memory and the artificial stress. From it you can hear the pulse of the urban soul."

Photo: Sound of the Urban Soul, video installation Galleria Jangva

(Translated to english by Jan Pettersson)

 

Morgenbladet May 28th 2000 by Anne Karin Jortveit

Morgenbladet28mai2000.png

NÅR KUNSTEN INFILTRERER BYEN, ELLER OMVENDT ?
Morgenbladet May 28th 2000


- Extract from review on ArtGenda2000, Biennale in Helsinki by Anne Karin Jortveit.

- ´Oslo took part in the 2 first biennials, but this year it is Bergen's turn with the artists Bjørg Taranger, Mona Eckhoff Sørmo & Ellen Solberg. The 3 of them finished the Art Academy in Bergen 1999. The co-ordinator for their contribution is artist and former rector at the department, Birthe Marie Løveid.
The 3 Norwegian participants, who are exhibiting at Gallery Jangva, are showing a video projection in three parts (a triptych) tied up together to sound by Ketil Høidal, and has the somewhat loaded title "Sound of the Urban Soul".
In this piece both the individual work and the group work is kept together. These visually different videos, put together as a collage, illuminates the aspects of urban living, both as a single person as well as a part of the community. The question of time, remembrance, empathy and human connection, or maybe even the absence of these, is running like a thin red line between these.
The videos are projected parallel on three screens and are moving gradually between these. This circular movement makes for a slight movement in each video each time. On its own each video would probably not have drawn much attention, but in the meeting point between the three contributions they are lifted to another level.
This makes the contribution from Bergen into a fragile, melancholically and well executed piece of work.-`

(Translated to english by Jan Pettersson)